Artikelen

Succes en falen in yoga

Het startpunt van jouw yoga beoefening is jouw state of mind op dit moment. Afhankelijk van jouw fysieke en mentale staat kun bepalen welke stappen jij nodig hebt om succes te behalen. Maar wanneer ben je succesvol in yoga?

Lees meer

De kern van de Indiase filosofie

De Indiase filosofie kent vele geschriften. Deze veelheid is het resultaat is het resultaat van een cultuur waarin het vrij denken en onderzoeken werd gestimuleerd en verschillen werden gerespecteerd.

Lees meer

De chaos van het denken

Het denken is een chaos van gedachtegangen die om de beurt op het scherm van ons innerlijk bewustzijn willen verschijnen. Duizenden gedachtegangen dwarrelen constant in onze mind en door een lichte prikkel, van buiten of van binnen, worden ze in beweging gezet, over het algemeen onbewust en zonder inspanning. Het kost ons juist inspanning om ons te concentreren. Want concentratie is je gedachtestroom binnen bepaalde kaders laten stromen; waar jij dat wilt.

Lees meer

Voeding

Voeden, voederen, gevoed worden om te groeien. Alle levende schepsels op deze aarde hebben voeding nodig om dit grofstoffelijke omhulsel zo goed mogelijk te laten functioneren. Natuurlijk die yogi’s daargelaten die hoog in de Himalaya zonder voedsel en drinken kunnen leven, door hun lichamen zo sensitief te maken dat ze van de universele prāna kunnen leven.

Lees meer

Yoga en Wetenschap

In de wandelgangen heeft yoga soms een waas van vaagheid, mysterie en iets ongrijpbaars om zich heen hangen. Het westen is met name bekend geraakt met de fysieke onderdelen uit de yoga, zonder zich af te vragen waar al deze houdingen voor bedoeld zijn. Uiteindelijk blijkt er achter die houdingen een wereld van kennis te zitten die op een sublieme manier is uiteengezet in de bekende Yoga Sūtra’s van Patañjali.

Lees meer

Hiranyagarbha als grondlegger van het Yogasysteem

Patañjali wordt over het algemeen gezien als de grondlegger van het grote Yogasysteem vanwege zijn teboekstelling van de Yoga Sûtra’s. Hoewel deze geschriften heel belangrijk zijn in de geschiedenis van de Yoga, geeft een studie van de oude literatuur aan dat de yogatraditie veel ouder is. De oorsprong ligt bij Hiranyagarbha, die de Yoga Darshan of ‘Het Filosofische Yogasysteem’ heeft neergelegd, de geschriften waaruit Patañjali later de Yoga Sutra’s heeft samengesteld.

Lees meer

De Sûtra’s van Patañjali

Wat te doen alvorens ze te bestuderen

De Sûtra’s van Patañjali bestaan uit vier delen. Wat hebben we nodig om de Sûtra’s te begrijpen? Mijn insteek is om een suggestie te geven over wat te doen alvorens de Sûtra’s te bestuderen.
Het tweede hoofdstuk is het deel dat zich richt op het externe gedeelte van de Yoga, ofwel het voorbereidende deel dat tot de werkelijke yogabeoefening gaat leiden: Dit heet ‘Sadhana pada’.

Lees meer

Het corrigeren van kinderen

lezing door Brahm­rishi Vishvatma Bawra

Kinderen imiteren altijd hun ouders; als de ouders een “goed” leven leiden dan zullen de kinde­ren automatisch ook een goed leven leiden. Een ander aspect is dat volgens onze filosofie elke ziel vele levens doorleeft. Wij weten tegenwoordig heel goed dat zielsverhuizing bestaat volgens onderzoeken van parapsychologische instellingen.

Lees meer

De vertroebeling in Yoga land

Steeds vaker lees ik over en hoor ik van allerlei zogenaamde nieuwe vormen van yoga en wordt Yoga ook heel makkelijk met allerlei andere stromingen verbonden, zoals bijvoorbeeld Bikram yoga, Power Yoga, Bedrijfs yoga, Mindfulness Yoga, Tai Yoga, Acro Yoga, Yoga Pilatus en Conditie yoga.
Ik krijg dan soms de behoefte om de traditionele, maar toch levendige en actuele yoga zonder franje van de snelle verlichting of een fit lichaam, onder de aandacht te brengen.

Lees meer

Onthechten: minder afhankelijk van de buitenwereld

Binnen de yogaleer staat onthechting hoog aangeschreven. Maar betekent dit ook dat je de wereld moet verzaken? Volgens Ron van der Post helpt onthechting je om steviger op de aarde te staan en tegelijkertijd dichter bij je ware kern te komen.

Lees meer