Docenten

 

Ron van der Post (1955)

ron

Ron is oprichter van en naamgever aan de gelijknamige yogaschool. Ron verzorgt praktijklessen, lessen in de algemene yoga filosofie, de Bhagavad Gita en het hindoeïsme, lessen pranayama en meditatie, anatomie en heeft de algemene leiding over de yogaschool.

In de traditie van Brahmrishi Viswatma Bawraji is Ron van der Post [1955] opgeleid en getraind. Hij heeft reeds een leerschool van 24 jaar achter de rug in deze traditie. Hij is een van de weinige studenten uit het westen die in deze traditie in India zijn opgeleid. Op aandringen van zijn Guru is hij begonnen met het doorgeven van deze indrukwekkende kennis in de vorm van een opleiding die in 1996 is gestart.

Gedurende vele jaren ontving hij het klassieke onderricht in de yoga op de vele reizen die hij samen met zijn Guru ondernam in de Himalaya en noord India. 

Ron heeft intensieve trainingen van BKS Iyengar, Angela Farmer en Viktor van Kooten mogen volgen zowel in Nederland als in het buitenland [Griekenland, Denemarken] en heeft hij het (toen nog onbekende) poweryoga in Engeland gevolgd in de jaren ’80. Uiteindelijk belandde hij in India bij zijn Guru waar hij binnen een levende traditie opgeleid werd en wordt.

Daarnaast volgde hij opleidingen in de verpleging, maatschappelijk werk, psychosociaal werk, sportmassage, shiatsu-therapie en voedingsleer. Naast het werk in de eigen praktijk geeft hij gastcolleges, workshops en lezingen. Als docent heeft Ron ruime ervaring met het geven van cursussen voor particulieren en yoga-docenten. Zowel voor Ron als het centrum geldt dat juist in verbinding met de buitenwereld theorieën, mensen en activiteiten zich telkens blijven vernieuwen.

Op dit moment worden er opleiding verzorgt in zowel Nijmegen als in Groningen en in Paramaribo.

Voor de uitgebreide beschrijving over Ron klik je hier.

 

Marcel Kooij (1977)

Marcel verzorgt praktijklessen, lessen anatomie en lessen basis yogafilosofie in Nijmegen.

Omdat mijn lichaam al veel te lang voelde alsof het in een te strakke jas en broek zat, probeerde ik yoga maar door de confrontatie met mijn fysieke beperkingen vervloekte ik die eerste les. Gelukkig probeerde ik het toch later nog een keer: bij Ron van der Post.

In 2008 begon ik aan de yogaopleiding bij hem en sindsdien ben ik dagelijks bezig met yoga en meditatie. In 2009 startte ik met lesgeven op verschillende locaties in Nijmegen en verzorg ik maandelijks een extra lange intensieve les voor de meer beoefende yogi. Een paar keer per jaar organiseer ik een yogadag waarin, naast asana's, de filosofie aan bod komt. Ik volg jaarlijks verschillende retraites en ben sinds de opleiding meerdere keren naar India geweest met de yogareis van Ron om daar onderricht te krijgen van mijn Guru Swami Yogananda. 

Naast het geven van yogalessen werk ik sinds 2010 als secretaris van de opleiding en assisteer ik bij de (organisatie van) de retraites. Ik werkte vele jaren in de psychiatrie (langdurige zorg) en in januari 2017 ben ik begonnen als praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) in een huisartsenpraktijk in Nijmegen.

 

 

Harriette Laurijsen (1971)

hariette

Harriette verzorgt praktijklessen, pranayamalessen en theorielessen over het endocriene stelsel.

Na het volgen van een aantal jaren yogales bij diverse yogadocenten, wilde ik graag de diepte in. Ik merkte dat yoga een heel sterke uitwerking had op mijn fysieke en mentale gestel en wilde weten hoe dit werkte. In 2006 ben ik gestart met de yogaopleiding bij Ron van der Post in de traditie van Brahmrishi Vishvatma Bawra. Er ging een wereld voor mij open: yoga bleek zoveel meer te zijn dan het doen van asana’s op de mat. Het is een manier van leven. De filosofie verwoordde wat ik ergens diep van binnen altijd al wist en geeft mij vertrouwen in het leven en in mijzelf. In 2007 ben ik les gaan geven. Ik vind het leerzaam en inspirerend om de yogakennis die ik heb uit te wisselen. Naast het geven van lessen organiseer ik twee keer per jaar een retraite Yoga & Meditatie.

Veder volg ik retraites, workshops en/of opleidingen, zoals het verdiepingsjaar Sāmkhya filosofie (2010) en een eenjarige masterclass (2013), beide bij Ron van der Post. In 2016 heb ik de Yoga Teacher Training (RYT 200) behaald in de traditie van Swami Sivananda. In de lessen die ik geef zijn, naast bovenstaande tradities, ook invloeden van andere tradities merkbaar zoals Iyengar.

Ik ben als adviseur duurzaamheid verbonden aan Radboudumc.


Wieteke van Meer (1978)

wieteke

Wieteke verzorgt praktijklessen en lessen basis yogafilosofie in Groningen

Na een opleiding tot dramatherapeut, SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) en reizen over de wereld ben ik gaan werken in de jongerenhulpverlening.

Toen ben ik in 2007 begonnen met de yogaopleiding bij Ron van der Post in Nijmegen. Na het halen van mijn diploma, 3 jaar later, startte ik Yogawieteke in Groningen. Na een aantal jaar heb ik aan Ron gevraagd of hij ook in het noorden de opleiding wilde komen geven. En zo ging daar in 2014 de eerste groep van start en deed ik zelf ook weer mee. Yoga blijft een grote bron van inspiratie en daarin ben je nooit uitgeleerd. 

Naast de fysieke beoefening, die enorm veel effect en impact heeft op je ZIJN, is de filosofie van de yoga zo ontzettend mooi en boeiend. Ik geef met veel enthousiasme en zeker ook met humor les. Mijn kracht zit in het praktisch en toepasbaar maken van yoga in je dagelijks leven zodat je deze mooie wetenschap kan integreren in het leven van alledag. Want dan kan de filosofie echt gaan leven en gaan bestaan... in het tempo wat bij jou past.


Lisa Schuur (1987)

lisa

Lisa verzorgt praktijklessen en lessen anatomie in Groningen.

Tijdens mijn eerste echte yogaretraite in Thailand in 2006 werd mijn passie voor yoga geboren. Daarna volgden er lessen en retraites in binnen- en buitenland. Een yogaopleiding was vanaf dat moment een droom, maar de juiste docent was nog niet gevonden… totdat ik Ron ontmoete. In 2017 heb ik zijn yogaopleiding afgerond.

Ik geef hatha yoga en zwangerschapsyoga en ben daarnaast fysiotherapeut, voor mijn afstuderen schreef ik de scriptie ‘Does yoga reduce the pain and functional disability when used as a treatment in people with chronic lower back pain?’ (te vinden op yoganederland.nl). Toen wilde ik al de brug slaan tussen regulier en alternatief en laten zien dat yoga toch zeker meer is dan iets zweverigs. Ik heb de ambitie om beide werelden dichter bij elkaar te brengen, yogadocenten meer kennis aan te reiken over de anatomie en om de ‘reguliere wereld’ de kracht van yoga te laten zien en ervaren, zowel fysiek als mentaal.


Sharesma Soekhai – Parag  (1986)

sharesma

Sharesma geeft praktijklessen en verzorgt theorielessen over de Bhagavad Gita, het hindoeïsme en algemene yoga filosofie.

Mijn ontmoeting met Guruji in 1996 voelde tegelijk natuurlijk en bijzonder. Deze ervaring van verbinding bracht een zaadje van bewustwording, dat mij tot de dag van vandaag vertrouwen geeft en inspireert. Sinds 2004 verdiep ik me met veel interesse en passie in de yogafilosofie door o.a. het bijwonen van satsangs en het beluisteren en uitwerken van Guruji’s lezingen. Ook ben ik (sinds 2007) yogaretraites en workshops gaan bijwonen en organiseren. Gaandeweg groeide mijn behoefte aan verdieping en begeleiding op het yogapad. In 2014 startte ik met de yogaopleiding bij Ron van der Post en hoe meer ik me verdiep in de filosofie, des te meer ik bezield wordt tot het praktiseren van de yoga, met de overtuiging dat mijn eigen beoefening de manier is om de filosofie werkelijk eigen te maken. Van abstracte theorie naar voelen in mezelf, groeiende bewustwording, komt de filosofie tot leven.

Na het afronden van mijn studie gezondheidswetenschappen ben ik gaan werken als programmamanager in de ouderenzorg.


Rishi Soekhai (1979)

rishi

Rishi geeft praktijklessen en verzorgt theorielessen over de Bhagavad Gita, het hindoeïsme en algemene yoga filosofie.

In 1998 werd ik aangetrokken door Guruji (Brahmrishi Vishvatma Bawraji) en ik heb de yoga leren kennen binnen zijn traditie. Ik richtte me aanvankelijk vooral op de filosofie van de Bhagavad Gītā. Tot ik last kreeg van chronische darmontstekingen. In het begin voelde ik mij innerlijk sterk en was ik goed ‘opgewassen’ tegen de omstandigheden, maar de pijn nam toe en vermoeidheid legde beperkingen op. Ik wilde ervan af, met yoga. Dus begon ik in 2014 de opleiding bij Ron, met een verzuurd en star lichaam. Tijdens opleiding begon ik de logica achter de houdingen te begrijpen en kan ik zeggen dat ik de yogavruchten heb geplukt, maar toch was dit pas het begin. In mijn beleving is yoga de zoektocht naar het zelf, waar een stabiele mind voor nodig is. En de ingrediënten? De filosofie, de mat en mijn leraar. 

Ik studeerde Biomedische Technologie en werk nu als informatie/IT-adviseur bij een drinkwaterbedrijf.

Op zoek naar verdieping?   Neem contact met ons op!