Opleiding Nederland

Algemeen

Aanmelden voor de opleiding 2024? Kijk hier 

Dynamische Yoga Opleiding

Kies voor deze opleiding en je kiest voor het versterken van je basis, van je zelfvertrouwen en het herwinnen van je innerlijke rust en kracht. Yoga is een reisgids in het leven, van het leven, het brengt je [weer] in contact met de essentie van het leven. Vanwaar je de innerlijke liefde en kennis kunt laten groeien en simpelweg een goed mens kunt zijn midden in de samenleving. Het verleden heeft je gebracht waar je nu bent, nu ben je in staat om een keuze te maken om je innerlijke doel richting te geven. Versterk je basis en ervaar de rijkdom van het [spirituele] yoga pad.

Hoe ziet de opleiding er inhoudelijk uit?

De opleiding bestaat uit drie studiejaren. Elk studiejaar bevat drie intensieve scholingsweekenden en acht lesdagen. Tijdens de scholingsweekenden kun je zonder afleidingen van de dagelijkse beslommeringen jezelf onderdompelen in de yoga beoefening. De filosofie kan hierdoor dieper beklijven. Zie praktische informatie voor het rooster. 

Tijdens de opleiding wordt er gewerkt aan de hand van thema’s, waaronder:

 • Aṣṭānga yoga
  Het achtvoudige pad van Patañjali; yama, niyama, āsana, prāṇāyāma, pratyāhāra, dhāraṇā, dhyāna en samādhi
 • Meditatie en mantra
  Meditatie is de kern van yoga. Het doel van meditatie, de beoefening met behulp van mantra
 • Natuur en bewustzijn
  Inzicht in bewustzijn, de 3 lichamen (fysiek, subtiel, causaal), prāṇa, chakra, kośa en persoonlijkheidsstructuur
 • Holistische anatomie
  Lichamelijke anatomie en fysiologie in relatie tot āsana. De effecten van āsana op de mind, prāṇa, chakra, endocriene klieren, autonome zenuwstelsel en ons gedrag.
 • Voeding en leefstijl 
  Effect van voeding op de mind en gezondheid. Leefstijl in relatie met yoga. Introductie in de Ayurveda.
 • Vedische filosofie 
  Karmische theorie, verdieping in Bhagavad Gītā en Yoga sutra van Patañjali

Het eerste en tweede jaar eindigen met een open boek toets. In het derde jaar schrijf je een scriptie waarin je vanuit de yoga filosofie reflecteert op jouw eigen leven. Je koppelt de theorie aan jouw eigen proces, zodat je in staat bent de stof uit te leggen aan de hand van je eigen ervaring. 

Tijdens de gehele opleiding adviseren we om wekelijkse yogalessen te volgen om je eigen beoefening te bevorderen. De kosten hiervan zijn niet bij de opleiding inbegrepen. 

Aan het einde van de opleiding ontvang je een diploma waarmee je op een verantwoorde wijze dynamische hatha yoga kunt geven. Yoga is en blijft een groeiproces dat niet stopt bij het kunnen lesgeven. Na de opleiding bieden we de mogelijkheid voor bijscholing en supervisie. 

 

 

Dynamische Hatha Yoga

Middels het lichaam en de prãna kunnen wij op een subtiele en tegelijk op een dynamische manier onze state of mind beïnvloeden en beheersen. Ons lichaam als innerlijke expressie blootgesteld aan een dagelijkse tsunami van prikkels, proberen wij de balans te vinden tussen de innerlijke rust en de wereld. Deze dynamische Yoga is een instrument welke je dichterbij bij je eigen bron van rust en kracht brengt.
Ron van der Post

Op zoek naar verdieping?   Neem contact met ons op!