Artikelen

Succes en falen in yoga

Het startpunt van jouw yoga beoefening is jouw state of mind op dit moment. Afhankelijk van jouw fysieke en mentale staat kun bepalen welke stappen jij nodig hebt om succes te behalen. Maar wanneer ben je succesvol in yoga?

 

In yoga is de betekenis van succes niet dat je in dit leven het gewenste hoogste doel (ofwel samādhi) bereikt. Succes is overgave aan het proces, het besteden van je levensenergie voor je yoga beoefening. Het doel van elke vorm van yoga is het loskomen van het gelimiteerde ego, hetgeen is gericht op de wereld en het bereiken van resultaten daarin. Op het yoga pad is het verlangen voor resultaten het eerste obstakel, dit versterkt namelijk juist het ego. Realiseer je dat succes niet gekoppeld is aan resultaten, maar aan de inspanning die jij doet tijdens het proces.

Naast dit obstakel zijn er diverse andere obstakels die we tegenkomen. In het proces zul je ook momenten hebben waarop het even niet meer lukt. Herinner je altijd dat ook falen tijdelijk is. Er is geen enkel obstakel dat jou voor altijd tegen kan houden. Houd het vertrouwen dat net zoals een rivier soms juist van de oceaan af lijkt te bewegen, het uiteindelijk wel bij de oceaan terechtkomt.

Als je met wilskracht en aandacht weer aan de slag gaat, dan zal het struikelen slechts een hoofdstuk worden van jouw succes. Een hoofdstuk waarin je hebt geleerd om te werken aan verbetering. Immers, zo lang je niet je voet stoot, leer je niet om naar beneden te kijken bij het lopen. Door fouten maken leer je jouw aandachtspunten te herkennen en te werken aan verbetering.

Wees je er van bewust dat je met wilskracht en aandacht kunt toewerken naar overgave in meditatie. Onze wilskracht neemt af wanneer we ons afhankelijk maken van anderen voor ons eigen geluk. De mind is dan gericht naar buiten en instabiel, het gaat van de ene gedachte naar de andere. Wilskracht en aandacht kun je oefenen, zoals je ook kan oefenen om de mind stabiel op een punt te krijgen. De wereld zorgt dan niet meer voor afleidingen, maar is slechts facilitair aan jou om succes te behalen op het yoga pad.

Gebaseerd op lezingen van Guruji over yoga beoefening.
Door Sharesma Soekhai

 

 

Dynamische Hatha Yoga

Middels het lichaam en de prãna kunnen wij op een subtiele en tegelijk op een dynamische manier onze state of mind beïnvloeden en beheersen. Ons lichaam als innerlijke expressie blootgesteld aan een dagelijkse tsunami van prikkels, proberen wij de balans te vinden tussen de innerlijke rust en de wereld. Deze dynamische Yoga is een instrument welke je dichterbij bij je eigen bron van rust en kracht brengt.
Ron van der Post

Op zoek naar verdieping?   Neem contact met ons op!