Artikelen

De chaos van het denken

Het denken is een chaos van gedachtegangen die om de beurt op het scherm van ons innerlijk bewustzijn willen verschijnen. Duizenden gedachtegangen dwarrelen constant in onze mind en door een lichte prikkel, van buiten of van binnen, worden ze in beweging gezet, over het algemeen onbewust en zonder inspanning. Het kost ons juist inspanning om ons te concentreren. Want concentratie is je gedachtestroom binnen bepaalde kaders laten stromen; waar jij dat wilt.

 

Op het moment dat je dat probeert, zoals bij een vergadering of bij het nemen van een belangrijk besluit, dan probeer je slechts toegang te geven aan die gedachten die een bijdrage leveren aan het moment en situatie waarin jij verkeert. Anders zijn het hinderlijke bewegingen van je denken die je ook in de weg kunnen zitten. Een trauma zorgt bijvoorbeeld voor veel gedachtegangen die beladen zijn met angsten en emoties en die als rollercoasters door de ruimte van ons bewustzijn scheuren.

In yoga sutra 1.30 van Patañjali wordt de belangrijkste reden aangegeven voor deze strijd. Het is ons innerlijk gebrek aan doelgerichtheid in het leven. De mens beweegt zich hulpeloos voort en wordt door de stroom des levens meegesleurd. De richtinggevende kracht ontbreekt in de meeste mensen, tenzij een ingrijpende gebeurtenis de mens wakker schudt om dan alsnog een duidelijk doel te stellen. De vraag is vaak; hoe zijn we in staat om deze richtinggevende kracht te stimuleren?     

Meditatie is natuurlijk erg voor de hand liggend. Mede omdat de chaos in ons denken onder controle wordt gehouden middels de meditatie. Het denken wordt dan minder een chaos en daardoor wordt het iets makkelijker om die innerlijke, richtinggevende kracht aan te boren, om zo de gestelde doelen te bereiken. Meditatie is een krachtig middel omdat ons denken ons hele leven gewend is om zich te richten op de buitenwereld. Juist deze ingebakken gewoonte dienen we te doorbreken om de chaos te boven te komen.
 
Ron van der Post
 

Ron van der Post

 

Dynamische Hatha Yoga

Middels het lichaam en de prãna kunnen wij op een subtiele en tegelijk op een dynamische manier onze state of mind beïnvloeden en beheersen. Ons lichaam als innerlijke expressie blootgesteld aan een dagelijkse tsunami van prikkels, proberen wij de balans te vinden tussen de innerlijke rust en de wereld. Deze dynamische Yoga is een instrument welke je dichterbij bij je eigen bron van rust en kracht brengt.
Ron van der Post

Op zoek naar verdieping?   Neem contact met ons op!