Artikelen

Voeding

Voeden, voederen, gevoed worden om te groeien. Alle levende schepsels op deze aarde hebben voeding nodig om dit grofstoffelijke omhulsel zo goed mogelijk te laten functioneren. Natuurlijk die yogi’s daargelaten die hoog in de Himalaya zonder voedsel en drinken kunnen leven, door hun lichamen zo sensitief te maken dat ze van de universele prāna kunnen leven.

 

Voor ons, die midden in de samenleving vertoeven, en daar nog niet zijn maar wel het spirituele pad op willen, is er alles aan gelegen om het lichaam zo goed mogelijk te voeden. Goede voeding zijn die levensmiddelen waardoor het lichaam optimaal kan functioneren en waardoor onze mind rustig blijft en niet opgejaagd wordt door allerlei ingrediënten die onze prāna vertroebelen en dus uiteindelijk onrust veroorzaken in ons denken en in ons lichaam. Ons denken bepaalt hoe we met voeding omgaan: houden we vast aan gewoontes, patronen of identificeren we onszelf met de voeding, zoals de Duitser met de hamburger, de Italiaan met hun spaghetti en de Nederlander met zijn stamppot. 
    
Ons denken heeft een upliftment nodig als het om voeding gaat. Satvische voeding vraagt best wel wat, het is niet 1, 2, 3 ingevoerd, laat staan als je een gezin hebt. We hebben wel wat grote lijnen waar je naar kunt kijken, en dat is bijvoorbeeld zoveel mogelijk vers eten, veel groentes, zaden, noten en fruit. Het liefst zo onbewerkt mogelijk, weinig snacken tussendoor en producten met veel toegevoegde suikers zoveel mogelijk vermijden. Volwassenen die geen zware lichamelijke arbeid verrichten zouden makkelijk met twee maaltijden per dag kunnen. Niet alleen verander je dan het ritme, maar wat nog opmerkelijker is dat je er ineens heel bewust van wordt. Dat het niet altijd meer vanzelfsprekend is dat je ergens aanschuift. Iets anders eten dan de rest maakt je vaak gewoon veel bewuster. 
    
Voeding maakt ons bewust van ons lichamelijk functioneren. Vegetarisch of veganistisch zijn betekent dat eten niet meer gewoon is. Eten wordt bijzonder zeker in het begin. Je eet bewuster en anders wordt dat wel heel duidelijk als je uit eten wil gaan. Eten wordt dan ineens in het centrum geplaatst van onze aandacht. Want je kunt niet overal zomaar binnenlopen om iets te eten. Eten wordt iets waar je bewust voor kiest. Het helpt je niet alleen een gezonder lichaam te verkrijgen, maar het helpt je ook om bewuster te leven. Deze levensmiddelen worden waarlijk middelen om een gezond en vitaal lichaam te verkrijgen.
 
Ron van der Post
 

Ron van der Post

 

Dynamische Hatha Yoga

Middels het lichaam en de prãna kunnen wij op een subtiele en tegelijk op een dynamische manier onze state of mind beïnvloeden en beheersen. Ons lichaam als innerlijke expressie blootgesteld aan een dagelijkse tsunami van prikkels, proberen wij de balans te vinden tussen de innerlijke rust en de wereld. Deze dynamische Yoga is een instrument welke je dichterbij bij je eigen bron van rust en kracht brengt.
Ron van der Post

Op zoek naar verdieping?   Neem contact met ons op!