NL EN FR

Yogaopleiding nieuwe stijl

Yogaopleiding nieuwe stijl
met ingang van studiejaar 2019/2020

116

 

Yogaopleiding nieuwe stijl

Vanaf studiejaar 2019/2020 introduceert yogaschool Ron van der Post de yogaopleiding nieuwe stijl.

Jarenlange ervaring met de opleiding (inmiddels 23 jaar), intensieve retraites in binnen- en buitenland en de opleidingen op de buitenlandse vestigingen hebben ons doen besluiten de yogaopleiding in een nieuw jasje te steken. We kunnen hierdoor een nog diepgaander, intensiever en meer verrijkend programma aanbieden die jou als yogadocent, maar ook als mens een stevige basis zal geven. Het docententeam van de yogaschool is heel enthousiast over de inhoud van de nieuwe structuur. Wat ons inziens vooral meer inhoud en diepgang aan de opleiding geeft is dat we per leerjaar drie periodes van 3 intensieve scholingsdagen op locatie toevoegen; Je kunt dan zonder afleidingen van de dagelijkse beslommeringen jezelf een paar dagen heerlijk onderdompelen in de materie. De filosofie van de gehele yoga kan hierdoor dieper indalen en beklijven. 

Hoe ziet de nieuwe structuur er uit?

Een opleidingsjaar zal bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Zeven maandelijkse lessen die worden verzorgd door Wieteke, Lisa, Rishi, Sharesma, Marcel en Harriette. 
 • Drie keer per leerjaar intensieve scholingsdagen die bestaan uit drie volle dagen en drie nachten. We komen op de eerste dag aan om 18.00 uur en eindigen op de laatste dag om 17.00 uur. Deze dagen worden volledig verzorgd door Ron. Tijdens de intensieve scholingsdagen wordt er gewerkt aan de hand van thema’s die zowel voor als na de scholingsdagen behandeld worden in de maandelijkse lessen.
 • Inclusief de syllabi waaruit gewerkt wordt tijdens de gehele opleiding

Hoe ziet de opleiding er verder inhoudelijk uit?

 • Ashtanga-yoga: het achtvoudige pad van Patañjali; yama’s, niyama’s, asana’s, prànayama’s, pratyāhāra, dharana en samādhi
 • Holistische Anatomie – fysiologie: de logica van het bewegingsapparaat, de antagonist en de agonist. De effecten en doelen van asana’s op de mind, prāna’s, chakra’s, autonome zenuwstelsel, endocriene klieren en ons gedrag.
 • Ayurveda: introductie in de traditionele Ayurveda, de klassieke Indiase geneeswijze.
 • Energie: het subtiele lichaam ofwel het astrale lichaam, de prāna’s en de chakra’s.
 • Voeding: wat is de meerwaarde en het effect van onze voeding op onze mind en gezondheid. De zin en onzin van levens-middelen in relatie met yoga.
 • Meditatie: de kern van meditatie en het doel, de ultieme remedie tegen mentale en fysieke disbalans
 • Filosofie: mens en wereldbeeld vanuit de Vedische filosofie, karmische theorie, Bhagavad Gītā, Patañjali ‘s Yoga sutra’s.
 • Ondernemerschap vanuit passie, richtlijnen en adviezen

De lessen in het eerste jaar hebben vooral een inleidend karakter. Kennismaken met een frisse en andere kijk op het leven en de wereld. Yoga onderwijs krijg je niet, maar neem je. Om het half jaar is er een open boek toets, met vooral inzichts vragen. Aan het eind van de opleiding ontvangt u een diploma waarmee u op een verantwoorde wijze dynamische hatha yoga kunt geven. Yoga is en blijft een groeiproces dat niet stopt bij het kunnen lesgeven. Na de opleiding heeft u de mogelijkheid voor bijscholing en supervisie.

De opleidingsdag is afwisselend opgebouwd uit: theorie, praktijk, visualisatie en meditatie. tijdens de gehele opleiding volgt u wekelijks ook een ‘gewone’ yogales, de kosten hiervan zijn niet bij de opleidingsprijs inbegrepen. Studenten die ver weg wonen, mogen in hun eigen woonplaats de les volgen.

Het eerste jaar:

Theorie: inleiding in de MahaYoga, met name de ashtanga-yoga met het accent op de eerste vijf treden; yama, niyama, asana, prānayāma en pratyāhāra. Filosofie en de psychologie van het mensbeeld. Holistische anatomie en de invloed van prāna’s, chakra’s en de mentale en fysieke aspecten.

Praktijk: intensieve beoefening van de opbouw en het proces van de asana’s. Het accent ligt dit jaar op het doen en ervaren. Het zelf ondergaan en het oefenen moet als essentieel worden gezien voor het met succes volgen van de yoga opleiding.

Meditatie: doel en nut van mediteren, technieken van meditatie zoals door de Yoga filosofie wordt nagestreefd.

Het tweede jaar: 

Theorie: Verdieping van de stof zoals in het eerste jaar is geleerd, herhaling is de noodzakelijke vorm om deze filosofie te laten bezinken en te verteren om daarna te reproduceren.
Het uitwerken en het beoefenen van de laatste drie treden Dharana, Dhyāna en Samādhi. Ayurveda een introductie, voeding in relatie tot onze state of mind en onze fysieke disbalans.

Praktijk: noteren, analyseren en het leren uittekenen van de opbouw van de asana’s. Het beoefenen van de prānayāma. Holistische anatomie van het bewegings apparaat. Centraal staat het begrijpen van de mens als organisch wezen in al zijn drie lichamen. Elke student krijgt een persoonlijk oefen programma.

Meditatie: intensiever beoefenen van meditatie en het voorbereiden op Pratyāhāra.

Het derde jaar: 

Theorie: Verdiepen van de karmische filosofie en de sutra’s van Patañjali [Taimni].
Het maken van een eindwerkstuk waarin de student laat zien hoe de theorie verwerkt kan worden in zijn of haar leven adh van een thema.

Praktijk: de diepere betekenis van de asana’s en hoe het toepasbaar is in de praktijk. Prānayama technieken worden intensiever thuis ook geoefend.
Aan het einde van het jaar wordt er een praktijkles gegeven door de student aan medestudenten.

Meditatie: voorbereidende oefeningen om het mediteren makkelijker te maken. Relativerende en reflecterende vaardigheden ontwikkelen middels de meditatie.

Kosten: 
De kosten per studiejaar bedragen € 2500,-. Dit is inclusief de 7 maandelijkse lesdagen, alle intensieve scholingsdagen (inclusief extra lesuren, overnachtingen en maaltijden. In totaal dus 9 dagen en 9 nachten, verdeeld over 3 periodes) en de syllabi van de opleiding. De intensieve scholingsdagen zullen plaatsvinden op de schitterende locatie meeuwenveen.nl nabij Meppel. Overige boeken voor de opleiding zijn niet inbegrepen.

De lesdagen van de 7 maandelijkse lessen vinden voor studiejaar 2019/2020 plaats op:

1e jaars Nijmegen zaterdag: 26 okt, 23 nov, 21 dec, 15 feb, 14 maart, 18 apr en 6 juni.
1e jaars Groningen zaterdag: 19 okt, 23 nov, 21 dec, 15 feb, 14 maart, 11 apr en 27 juni.
De driedaagse intensieve trainingsdagen zijn voor beide opleidingsjaren: 12 t/m 15 sept., 30 jan t/m 2 feb en 18 t/m 21 juni.

2e jaars Nijmegen donderdag: 12 sept, 3 okt, 24 okt, 7 nov, 21 nov, 5 dec, 19 dec, 13 feb, 5 maart, 26 maart, 16 apr, 28 mei, 4 juni, 18 juni.
2e jaars Groningen dinsdag: 10 sept, 24 sept, 8 okt, 22 okt, 12 nov, 26 nov, 10 dec, 4 feb, 18 feb, 17 maart, 31 maart, 14 apr, 19 mei, 9 juni.
De driedaagse intensieve training is van 16 t/m 19 jan.

3e jaars Nijmegen donderdag: 19 sept, 10 okt, 31 okt, 14 nov, 28 nov, 12 dec, 20 feb, 12 maart, 19 maart, 2 apr, 23 apr, 11 juni, 25 juni.
3e jaars Groningen zaterdag: 12 okt, 2 nov, 16 nov, 30 nov, 14 dec, 8 feb, 22 feb, 7 maart, 21 maart, 4 apr, 30 mei, 13 juni.
De driedaagse intensieve training is van 23 t/m 26 jan.

Note: De lesdag dat je start met de opleiding is de lesdag die je de overige jaren ook hebt. Start je het eerste jaar met lesdag op bijv. zaterdag dan houd je deze lesdag de jaren erna ook. Het is dus niet zo dat je lesdag elk jaar wisselt. 

De lestijden & locatie: 
Nijmegen van 9.30 uur tot 16.00 uur
Prof.Molkenboerstraat 30a Nijmegen

Groningen van 10.00 tot 16.30 uur
Dinsdag, Moesstraat 47  Groningen
Zaterdag 1e jaars, Moesstraat 47  Groningen
Zaterdag 3e jaars, Zuiderpark 20  Groningen (Het Eiland)

We hopen je te mogen verwelkomen op de opleiding nieuwe stijl!

 

 

 

 

 

 

Op zoek naar verdieping?   Neem contact met ons op!